Amsterdam: C

C Amsterdam, oude BAUT (foto: Caperleaves)

C Amsterdam, oude BAUT (foto: Caperleaves)

 

BAUT is heropend op de Wibautstraat en heet nu C. Waar het oude BAUT ging over een jongensdroom van rauw en rommelig pionieren op een (toen nog) rare straat, is C de volwassen, meer serieuze broer met een weldoordacht concept.

De zaak van chef-kok Michiel van der Eerde (ook MasterChef jurylid) is indrukwekkend geworden, wat gelikter dan eerst maar goed gedaan, met een eiland in het midden waar de koks op allerlei temperaturen aan het garen zijn. Vandaar die letter C, van Celsius: op de menukaart zijn de gerechten ingedeeld in verschillende garingstemperaturen, dus 0-20 graden, 40-80 graden, enzovoort. Best ingewikkeld om te kiezen als je druk pratend met vriendinnen aan een tafel zit, maar het werkt wel goed als het eenmaal op je bord ligt. Geen voor- en hoofdgerechten dus, maar bordjes van het formaat tussengerecht, allemaal tussen de 12 en 15 euro. Met twee (vrouw) of drie (man) heb je een best tevreden buikje.

 

 

C Amsterdam (foto's: Caperleaves)

C Amsterdam (foto’s: Caperleaves)

CAmsterdamZalm

 

 

Wij aten een zalm teriyaki, op 40 graden sous-vide gegaard en zo zacht dat onze kiezen werkeloos konden toekijken, maar ook een boterzachte kalfslende (op 55 graden gegaard) met piccalilly en een stuk kabeljauw (op 80 graden gegaard) met Balinese rauwe sambal die we het liefst in een potje mee naar huis genomen hadden. En om het af te toppen nog een subliem dessert (0 tot min 20 graden) met chocolademousse, citroencustard, basilicumijs en macadamianoten.

En hoewel we het rommelige, meer rauwe Baut best wel een beetje missen, zit je behoorlijk comfortabel in deze flink aangeharkte zaak. Ook op de erg mooie wc’s trouwens.
www.c.amsterdam