Amsterdam: Choux

Restaurant Choux (foto: Caperleaves)

Restaurant Choux (foto: Caperleaves)

De mannen achter pop-up restaurant Foyer openden eindelijk een blijvertje. Hun eerste vaste restaurant zit vlakbij het Centraal Station, en sjeeminee wat is het eten weer mindblowing.

Visgerechten bij Choux (foto's Caperleaves)

Visgerechten bij Choux (foto’s Caperleaves)

ChouxRodePoonInktvis

 

 

Choux zit in een vuurrood geschilderde voormalige Bolsfabriek op de De Ruyterkade. Binnen een grote rode trap in het midden, maar verder is alles simpel gehouden met witte slagerstegels tegen de muur, pastelkleurige betimmeringen en fijne houten tafels en stoelen. Beetje jaren ’80, maar dan zonder de glamour. Grappig: hier wordt zo ongeveer het spannendst gekookt van de hele stad, en toch voelt het allemaal heel ontspannen. Het goed geïnformeerde personeel is losjes en lekker persoonlijk. Onze moeder, die ook mee is, noemt ze mellow.

Restaurant Choux Amsterdam (foto's: Caperleaves)

Restaurant Choux Amsterdam (foto’s: Caperleaves)

ChouxDesserts

 

 

De koks van Choux zijn ontzettend creatief, wat resulteert in nooit-eerder-geproefde-gerechten waarbij we van de ene smaaksensatie in de andere vallen. Er wordt gekookt met onalledaagse groenten (korenaar, koolrabi, lamsoor) en vergeten verse kruiden (lavas, kervel, lievevrouwenbedstroo), maar ook met mooi lokaal vlees en duurzame vis. En toch zijn de prijzen laag gehouden (31 euro voor een 3-gangen menu), waardoor het allemaal nog lekkerder smaakt. Van de gerookte eendenborst met parelgort tot de tartaar van harder en scheermessen en de waanzinnige desserts (die geitenyoghurt hangop met aardbeien en muntgranita deed ons van onze stoelen vallen). Alles is even kunstig op het bord gedrapeerd, zonder dat het tuttig gepriegel wordt. En dan ook nog die goede (natuur)wijnen en leuke medegasten. Als we prijzen te vergeven zouden hebben, zou Choux zomaar op het hoofdpodium komen te staan.
www.choux.nl