Amsterdam: Oldschool

Oldschool Amsterdam (foto: Caperleaves)

Onze nieuwe favoriet zit wat weggestopt achter de RAI in een voormalig ROC-gebouw, maar is het fietstochtje meer dan waard. Ondanks de enorme ruimte – dit was het handenarbeidlokaal van de school – is restaurant Oldschool sfeervol en aangenaam van temperatuur. We hangen onze jasjes aan zo’n typische klaslokaalkapstok, gaan zitten op schoolstoeltjes die met hun poten rusten op een good old linoleumvloer. De duurzaamheidsgedachte voert hier de boventoon: wat interieur betreft een economische keuze maar zo’n tweedehands tafel doet het ook gewoon erg goed met een wit kleedje erover volgens eigenaar Waldy Brewster (vroeger ook Bar Bep en Waldorf, nog steeds van Goldenbrown). Op de menukaart vis en groenten van het seizoen en vlees van De Lindenhoff. Het is de bedoeling dat we meerdere gerechtjes kiezen die we vervolgens delen. Gelukkig maar want de kaart is zo aantrekkelijk en de prijzen zo ontzettend schappelijk dat we heel veel willen bestellen. Een visplankje bijvoorbeeld, met prachtig gefrituurde inktvis, een Waddenzee-oester, gezouten bokking, ingelegde rode ui en een mengsel van boter en makreel dat smelt op de tong. Maar ook een ontzettend lekkere salade met bietjes, hazelnoten en Friese nagelkaas. Ook heel goed: de wortelsalade met verse dragon, mesclun, kervel en ricotta. We gaan door met een warm gerecht: gebakken griet met polenta en een venkelsalade. Goed, zeker voor de luttele €14,50 die ervoor gevraagd wordt. Om ons heen zien we vooral architecten, schrijvers en andere vrije beroepen-types (het oude ROC is tegenwoordig een creatieve broedplaats) maar ook wat zakelijk Zuid-As publiek. Als tegen het einde van de avond de pistache pavlova met citroencrème op tafel komt, willen we het liefst de borden schoon likken.
http://oldschoolamsterdam.com/restaurant.php