Amsterdam: restaurant As

Restaurant As Amsterdam (foto: Caperleaves)

Restaurant As Amsterdam (foto: Caperleaves)

 

Restaurant As is al zeven jaar een van de meest bijzondere buiten-eet-plekken van de stad. In deze voormalige kerk met moestuin en lange tafels weten we opeens weer waarom termen als ‘puur en eerlijk’ ooit bedacht werden.

 

In onze twintiger jaren was het ronde kerkje in een zijstraat van de Beethovenstraat onze favoriete plek voor undergroundfeestjes. Daarna kwam sterrenchef Sander Overeinder (inmiddels ook van Vuurtoreneiland) en ging op deze plek terug naar de basis met restaurant As. Het is nog steeds een tijdelijk restaurant – nu staat de eindstreep op oktober 2016 – maar op de een of ander manier komt daar gelukkig steeds een jaartje bij.

Restaurant As Amsterdam (foto's: Caperleaves)

Restaurant As Amsterdam (foto’s: Caperleaves)

AsKeukenBuiten

 

 

De locatie, de voormalige Sint Nicolaas Kapel uit 1960 aan het Beatrixpark, is een monument en echt een unieke plek. Buiten staat de keuken, er scharrelen varkentjes rond die in november op het menu staan. En binnen zit je ook geweldig met rondom uitzicht, aan lange tafels en op banken met kussentjes. Het is een beetje houwtje-touwtje informeel, heel fijn.

Restaurant As Amsterdam (foto's: Cperleaves)

Restaurant As Amsterdam (foto’s: Cperleaves)

AsDeborah

 

 

 

Vanaf onze tafel kijken we uit op de moestuin, waaruit we even later sappige sperziebonen op ons bord krijgen. Het voelt bij As heerlijk anti-verspilling, cradle to cradle en kop tot staart. We eten een vissoep vol smaak, met kakelverse mosselen en een stukje scholfilet, daarna een groene en gele bonensalade met maïscrème en pecorino plus een paar plakken in sesam gemarineerde runderbavette op coeur de boeuf tomaten. Puur, eerlijk…het zijn meestal van die lege termen. Na een bezoek aan As krijgen ze eindelijk betekenis.

 

Eten bij As Amsterdam (foto's: Caperleaves)

Eten bij As Amsterdam (foto’s: Caperleaves)

AsRunderbavette

 

 

 

 

www.restaurantas.nl