Hij stond al een tijdje op ons verlanglijstje, maar we twijfelden door het pop-up karakter ervan, want ja: we willen geen prijzende woorden wijden aan iets dat morgen weg kan zijn. Maar BAK is niet meer tijdelijk en dus belden we aan bij het Veem Theater in de Van Diemenstraat. Over houten trappen stapten we naar drie hoog, naar het restaurant onder de houten kap met pakhuisramen, houten tafels met linnen servetten en caféstoelen.
Het uitzicht over het IJ is oneindig. Wat eten betreft doen ze hier precies waar wij van houden: wekelijks kiezen ze een aantal biologische ingrediënten van het seizoen uit: veel groenten, wat vis, klein beetje vlees. En dan kun je kiezen uit 5 (€ 45) of 7 gangen (€ 60), wat wel een beetje schrikken is in het begin (voorheen kon drie gangen ook), maar de gangen zijn klein en licht. Wij zijn er in mei, hartje voorjaar, dus krijgen we een gerechtje met een gepocheerd eendenei, een bordje asperges met Hollandaise, een mooi stukje lamszadel en -nek met een uiencompote, en een dessert met rabarber, kaneelijs en hangop van geitenyoghurt. De bordjes zijn ongelooflijk mooi opgemaakt, inclusief vrolijke korenbloemen en lavaskruid. Om ons heen geen hipsters en modemeisjes, maar foodies van alle leeftijden. Bijna een Toscanini-sfeertje.
www.bakrestaurant.nl