Amsterdam: Restaurant Entrepot

Restaurant Entrepot Amsterdam (foto Caperleaves)

En daar is ie dan ineens: een nieuwe telg van de Shortlist familie! Bij Entrepot hebben ze het gewoon helemaal begrepen: het gastheerschap, de wijnen, de comfortabele gerechten. En de ingrediënten zijn écht alleen lokaal, zonder uitzonderingen.

Wij doen aan nepotisme. Het nieuwe restaurant Entrepot hebben we voor dat we gaan al in ons hart gesloten, alleen maar omdat gastheer/eigenaar Xander Waller een kind is van vele familieleden uit ons boek Shortlist Amsterdam. Xander werkte bij Toscanini, Rijsel én Gebroeders Hartering. Ja, dan heb je het vak wel geleerd.

Voorgerechten Entrepot  (foto’s Caperleaves)

 

 

De ruimte aan het Entrepotdok is gigantisch. Het lijkt wel een speelhal, en dat was het ook: op deze plek zat voorheen een biljartcentrum. Nu vind je er een off white vloer, donkerblauwe Friso Kramer schoolstoeltjes, vrolijke lampenbollen, tafeltjes met lichthouten bladen, een houten hakblok, strakke bar en open keuken.

Bij het nieuwe restaurant Entrepot zet iedereen z’n beste beentje voor. Zo denken de in Franse kelnersschorten gehulde obers mee over de wijn en maken ze op verzoek flessen open voor slechts een glas. In de keuken staat Arvid Schmidt, nog zo’n ouwe bekende die wat sporen achterliet in de binnenstad (Aan de Amstel, Worst, Bak). Hij maakt met zijn brigade sympathiek geprijsde en  spannende à la carte gerechten. Vooraf bijvoorbeeld een boterzachte gepekelde heek, gegarneerd met wat dungesneden rauwe spruiten, een boerenkooljus en mierikswortel. Of een lauwwarme gele biet in zoutkorst, die geserveerd wordt met een lichtzure beurre blanc. Goddelijk in z’n eenvoud.

Entrepot Amsterdam (foto’s Caperleaves)

 

 

Als hoofd (alles is in twee maten te bestellen) aten we een gepofte en geroosterde knolselderij met een beurre brun en hazelnoten. En een gebakken snoekbaarsfilet met trompette de la mort met een fris appelpureetje. Hoe bedenk je het, zou je zeggen. Nou: Arvid kookt echt lokaal, op een bijna rigide manier. Geen citrus, geen zwarte peper, geen olijfolie, want dat vind je hier in den lande allemaal niet. Dus vandaar die appel in plaats van citroen. En dan is er ook nog een bar met biljart en aparte tafeltjes voor goede glazen wijn en lekker spontane bordjes eten… Ons vooroordeel was terecht: Entrepot is sympathiek op alle fronten.

www.restaurantentrepot.nl