Amsterdam: Stadscafe Van Mechelen

Stadscafe van Mechelen

Stadscafe van Mechelen (foto: Caperleaves)

April 2013 opende Stadscafé Van Mechelen haar metershoge deuren, en sindsdien zit de grote zaak tot de nok toe vol. Elke dag en elke avond. De buurt rond de Schinkel zat er duidelijk op te wachten: een rauwe ruimte, drank (Belgische bieren en veel wijnen per glas), gezelligheid, eenvoudige kaart met goede producten gemaakt. De pui en de restaurantruimte doen aan Toscanini denken, inclusief de akoestiek, die veel van de stembanden vraagt. Net als in onze favoriete Italiaan zien we ook hier mensen van divers pluimage: jonge meisjes in strakke broekies, corpsballen, maar ook een kunstzinnig gezin dat oma mee uit eten neemt. Laten we het zo zeggen: het voelt meteen goed. En dat gevoel wordt alleen maar beter als het eten op tafel komt.

Vissoep met rouille en gruyere

Vissoep met rouille en gruyere (Foto: Caperleaves)

Een fantastische vissoep – die we al bij binnenkomst roken, de keuken is hier open – met goede croutons, rouille en gruyere. En een bord met flink veel Hollandse garnalen, kropsla, zeekraal en lekkere citroenmayonaise. Mooi in zijn eenvoud- en al helemaal door de prijsstelling: € 10,50. Alles is overigens zo leuk geprijsd, zeker gezien de kwaliteit van de ingrediënten: een sappige hamburger van scharrelvlees met salade en friet kost 13 euro, een tarbotine € 16,50, en een dessert nog geen vier euro.

Kropsla met garnalen en citroenmayo

Kropsla met garnalen en citroenmayo (Foto: Caperleaves)

No nonsens

Er komt een pannetje op tafel met daarin wat lichaamsdelen van een Frans boerderijkippetje. Het vlees valt van het bot, de pan zit vol met lekkere groenten, olijven en krieltjes in een Marokkaans aandoend soepje. Goed en no nonsens. Van Mechelen is echt een eetcafé, maar dan met liefde en aandacht voor het eten. Zo doen de Belgen het al jaren.
Reserveren kan hier overigens niet: gewoon spontaan binnenwandelen en zo nodig wachten aan de bar. Geen straf, gezien de goede wijn en bijzondere borrelhappen.

Sloterkade 96/97

www.stadscafevanmechelen.nl