Amsterdam: wijnbar 4850

Wijnbar 4850 (foto Caperleaves)

 

Wij zijn zo verzot op eetbarren, dat we er een boek over aan het maken zijn. En dan zijn we natuurlijk helemaal in de gloria als we weer een nieuwe aan de lijst kunnen toevoegen. Bij het Swedish owned 4850 in de Camperstraat in Oost is alles tot in de puntjes: van het strakke Scandi-interieur tot de waanzinnige wijnen en de ogenschijnlijk eenvoudige bordjes comfort food.

We zeggen het maar meteen: bij 4850 kan het een beetje gaan kriebelen. Dat zit ‘m in die Zweedse precisie van de eigenaren, maar dat is ook meteen wat deze zaak zo waanzinnig goed maakt. Het interieur is opgeruimd en authentiek Scandinavisch minimalistisch, de Zweedse eigenaren dragen schorten, stropdasjes, witte overhemden met opgerolde mouwen en beharing op het gezicht. Ze weten alles van wijnen, van zowel klassieke wijnhuizen als van die lastige vins naturels, en ze kunnen ook nog heel goed en serieus koffiezetten (het zijn barista’s). Dit klinkt natuurlijk allemaal een beetje truttig en bedacht, maar dat is het echt niet.

Bordjes eten bij wijnbar 4850 (foto’s Caperleaves)

 

 

Chef Rikard (ook eigenaar van koffiezaak The Swedish Amsbassy in de Pijp) staat in de open keuken leuke gerechtjes te maken. Geen hysterisch mooi opgemaakte bordjes, maar een paar goede ingrediënten op een lekkere manier – met het liefst een klontje boter- samengevoegd tot een comfortabel geheel. Wij aten een Zweedse take op ratatouille, een Portugese pulpo met knoflook, die met brood (van restaurant As) geserveerd wordt. En een heerlijk zachte coquille in de boter, afgeblust met Zweedse Hernö gin (‘de allerbeste’). Maar ook het  scheermesje met gekarameliseerde ui en gegratineerd met jonge geitenkaas was een schot in de roos. En daarbij kun je een hele trits aan wijnen bestellen; een deel komt van de persoonlijke collectie van de eigenaren- er prijken heel wat exclusieve flessen op het menu, doorgaans biodynamisch en ongeveer de helft vins naturels. Alle wijnen schenken ze in Riedel-glazen met heerlijk dunne steeltjes- de importantie daarvan kunnen we niet genoeg benadrukken.

Wijnbar 4850 (foto’s Caperleaves)

 

 

 

 

Wijnbar 4850 heeft een strak, bijna steriel interieur met grijze muren en dito vloer, blankhoutentafelbladen en van die typische Scandinavische spijlenstoeltjes in zwart. De keuken is open, eigenlijk het enige dat niet open is, is de afwasruimte, en dat vinden we helemaal prima. En dan is het publiek doorgaans ook nog om door een ringetje te halen- we zien de hele Hope collectie aan ons voorbijtrekken. Ja, dan gaat het door al die perfectie bij ons af en toe wel een beetje kriebelen…maar daar kunnen we ons gemakkelijk overheen zetten na een paar glazen wijn.

Camperstraat 48-50
www.4850.nl