Girona: Castell d’Emporda

010509

Castell d’Emporda bij Girona

 

De Nederlandse ondernemer Albert Diks kocht eind 20e eeuw zijn droomkasteel: een prachtige ruïne uit de 14 eeuw, vlakbij de stad Girona in het noordoosten van Spanje. Hij gooide er een paar miljoen tegenaan (die hij verdiend had met Beter Bed) en bouwde het om tot een kasteelhotel, dat in 2001 de deuren opende. En hij heeft het echt heel erg goed gedaan. Met smaak en met respect voor omgeving en historie. Alleen al de weg ernaartoe is adembenemend mooi, met het kasteel in zicht, en dan het parkeren tussen de olijfbomen…

Tinnen soldaatjes
De kamers van Castell d’Emporda zijn allemaal mooi, alleen bevinden ze zich niet allemaal tussen de oude muren van het het oorspronkelijke kasteel. Diks heeft er door een goede architect ook een stuk bij laten bouwen, waar de meeste kamers zijn gerealiseerd. Wat een verblijf hier extra prettig maakt is het restaurant, dat echt heel erg goed is. Dus eigenlijk hoef je niet weg, tenzij je hier vijf nachten zit en ook wel eens wat anders wilt eten. Dan kun je naar de kust rijden (Costa Brava), die prachtig is, of je maakt een uitstap naar Girona, een gemoedelijke stad met veel ouds om te bekijken. In het hotel is overigens ook genoeg te zien: eigenaar Diks heeft zijn tinnen soldaatjes uitgestald in een van de kasteelkamers. Hier heeft hij de Slag van Waterloo nagebouwd, een komisch tafereel.
Tip: boek niet in het hoogseizoen, dan kan het wat druk zijn. Het laagseizoen is beter: ook gezien de prijs van de kamers (vanaf 90 euro, de prijzen veranderen al naar gelang de vraag).
www.castelldemporda.com