Havana: Ambos Mundos (Hemingway’s) Hotel

Havana by Night (Foto: Caperleaves)

Havana by Night (Foto: Caperleaves)

In Havana moet je je gebruikelijke horeca-eisen opzij zetten. Goede service, een uitgebreide menukaart en echte luxe bestaan hier (nog) niet, en waarschijnlijk is dat maar goed ook want daardoor voelt het wel heel oorspronkelijk. Raar eigenlijk hoeveel reclame-uitingen wij dagelijks te zien krijgen in Nederland: in Havana kom je alleen portretten van Che Guevara tegen, plus een enkele communistische leus.

Lobby Ambos Mundos Havanna, Cuba (Foto: Caperleaves)

Lobby Ambos Mundos Havanna, Cuba (Foto: Caperleaves)

Sinds Raul Castro het stokje overnam van broer Fidel is er gelukkig wel iets veranderd op het eiland; Cubanen mogen nu een huis bezitten, thuis een restaurant beginnen en zelfs reizen naar het buitenland. Ook wordt het oude deel van de stad, La Habana Vieja, in razend tempo opgeknapt met behulp van binnenstromende toeristendollars. De gekleurde huizen, paleizen, kloosters en hotels zien er prachtig uit, en zeker ’s avonds lijkt de stad wel een filmset, maar misschien moeten ze ook weer niet té fanatiek renoveren: een beetje vergane glorie is ook heel mooi.

Liftboy en barpianist
In het oude deel van de stad vind je ook het hotel waar schrijver/journalist Ernest Hemingway een groot deel van de jaren ’30 incheckte: Ambos Mundos. Hemingway’s hoekkamer op de vijfde etage is nog te bezichtigen, compleet met oorspronkelijk meubilair en typemachine. Daar komen drommen toeristen op af, geduldig staan ze in de rij bij de enige lift van het hotel (de originele, met liftboy). De kamers van hotel Ambos Mundos hebben hoge plafonds en zijn simpel maar prima ingericht met houten art deco meubels. Ontbijt wordt geserveerd op het dakterras met uitzicht op zee, het fort en rest van de stad. En beneden in de lobby, drink je natuurlijk een mojito of daiquiri, terwijl de barpianist een moppie jazz speelt. Net als Hemingway misschien deed voordat hij aan zijn dagelijkse kroegentocht begon…
www.hotelambosmundos-cuba.com