Spetses: Grand Hotel Poseidonion

Poseidonion Hotel

Poseidonion

Het mooie Griekse eilandje Spetses heeft geen vliegveld, je komt er met je eigen boot (danwel de draagvleugelboot uit Athene of gewoon in tien minuten met de watertaxi uit Kosta, zoals wij deden). Het beste hotel van het eiland is Poseidonion; een echt grand hotel dat toch kleinschalig aanvoelt.

Uitzicht vanuit hoekkamer Poseidonion Hotel, Spetses (foto: Caperleaves)

Uitzicht vanuit hoekkamer Poseidonion Hotel, Spetses (foto: Caperleaves)

Het klassieke hotel uit 1914 heeft hoge plafonds en een statig trappenhuis, maar ook moderne gemakken zoals een goede spa en een Japans restaurant. De kleine maar luxe kamers hebben Louvre-balkondeurtjes en een bad op poten. Spetses is een beetje het Monaco van Griekenland, zeker als ’s zomers de haven vol ligt met de jachten van Griekse reders, bankiers en anderen voor wie crisis een oud-Grieks woord is in plaats van de harde realiteit.

KLM-enclave
Aan de andere kant van de jachthaven ligt Paradise Beach, geen wit poederzand en palmbomen zoals de benaming doet vermoeden, maar mooi genoeg en met een kristalheldere zee. De praatgrage Griekse eigenaar van de strandtent wilde nog wel wat verhalen met ons delen. Hij is 52, een tikje uitgezakt, maar met bruine twinkelende ogen. Hij kan uren vertellen over Spetses en doet dat ook. We komen te weten dat hier nog zelden Nederlanders komen. Vroeger, in de jaren ’60, was dat wel anders. Toen woonde er een KLM-piloot die het eiland in zwang bracht bij collega’s en Spetses werd een soort KLM-enclave. Deze Willem van Veenendaal heeft er zelfs een boek over geschreven, zo bijzonder vond hij het. En hij is hier begraven. Wij kunnen ons maar wat goed voorstellen dat je hier blijft plakken. Het is mooi, groen, stil en er hangt zo’n typische eilandsfeer. Een beetje het gevoel dat je niet weg kunt, maar dat dat dus helemaal niet erg is.
http://www.poseidonion.com/